İlk Elektronik Bilgisayar

1941 yılında ABD 2nin 2.Dünya savaşına katılması ile ordu tarafından bir bilgisayar siparişi, Pansilvanya Üniversitesi'ne verildi.Sİpariş, bilim adamları John Mauchly ve Presper Eckert tarafından yaklaşık 4 yılda tamamlandı.Ortaya çıkan bilgisayar bugün bildiklerimizden epey farklı idi.167 metrekare alana sığa ENİAC adlı bilgisayar, 30 ton ağırlığına sahipti.Maliyesi ise yaklaşık 500 bin dolar idi.



O günlerde 60 saniye yol alan bir topun rotasının hessaplanması için ,yakaşık 20 saatlik bir çalışma gerekiyordu. ENİAC bu hesaplama süresini 15 saniyeye indirdi.Bir saiyede yapabildiği toplama işlemi akümülatör başına 5.000 adetti. Saniyede 385 çarpım,38 de dölme veya karekök alma işlemi yapabiliyordu.Geçici hafızasında sdece 200 sayıyı saklaybiliyordu.Bİlgisayar sürekli çalışmak durumunda idi ve altı operatör tarafından programlanıyordu. Programlama yönetimi ise elle taılıp çıkarılan fişler , kablolar ve kumanda edilen düğmelerdi.

Tamamlanana kadar ikinci dünya savaşı bittiği için ENİAC savaşta kullanılamadı. ENİAC ağırlıklı olarak hava tahminlerinde ,atom enerjisi hesaplamalarında ,komzik ışın çalışmalarında , termal tetikleme, rastgele sayıl bulunmasında, rüzgar tüneli dizaynında ve diğer bilimsel araştırmalarda kullanıldı.1951 yılından sonra ise endüstriyel amaçlı olarak kullanıldı. ENİAC, 8 yıl boyunca (1947-1955) hizmet verdi. 14 Şubat 1947 'de basıına tanıtılan bu ilk elektronik bilgisayar, 2 Ekim 1955 yılında fişten çekilere tarihteki yerini aldı.ENİAC'ın parçaları şu anda Washington'daki Amerikan Ulusal Müzei'nde sergileniyor...



0 yorum:

Yorum Gönder