Türk Satndartları Enstitüsu (TSE) Tarihçesi ve Genel Bilgi


                
                   

 (TSE), özel hukuk hükümlerine göre yönetilen ve tüzel kişiliği olan, Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı kamu kuruluşudur.

 25 Eylül 1954'te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde oluşturulan TSE 18 Kasım 1960'taki 132 sayılı kuruluş yasasıyla TOBB’dan ayrılmıştır. TSE'nin kuruluş yasası son olarak 16 Mayıs 1985'te 3205 sayılı yasayla değiştirilmiştir.


    TSE, 26 Mayıs 1955'de ISO*(International Organization for Standardization)'ya, 1 Ocak 1956
tarihinde de Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'na** (IEC) asil üye olmuştur ve bu kuruluşların
Türkiye temsilcisi konumuna gelmiştir

7 Kasım 1959 tarihinde kabul edilen Türk Standartlarının Tatbiki Hakkında Nizamname ile standartların uygulanmaya konulması konularına açıklık getirilmiştir. Buna göre TSE’nin amacı: her türlü standartları hazırlamak ve hazırlatmak, bünyesinde ve hariçte hazırlanan standartları tetkik etmek, kabul edilen standartları yayınlamak ve bu standartlara uyulmasını sağlamaktır. TSE bu amaçla araştırmalar yürütür, yayınlar gerçekleştirir ve uluslararası kurumlar ile işbirliği içinde çalışır. TSE'nin kabul ettiği standartlara Türk Standardı adı verilir. Bu standartlara uyulması, ilgili bakanlığın onayı ile zorunlu kılınabilir. TSE mali, yönetsel ve teknik bakımlardan Yüksek Denetleme Kurulu’nun denetimine bağlıdır.

 Enstitü başkanı kuruluşun üyeleri arasından Genel Kurul'ca üç yıl için seçilir ve Yönetim Kurulu'na da başkanlık eder. Her yıl mayısta  olağan toplanan Genel Kurul, TSE'nin en yüksek karar organıdır. Teknik Kurul, TSE'nin hazırladığı standartları kabul eder ve bunlardan uyulması zorunlu olanları belirler.

TSE'nin yürütme organı olan Yönetim Kurulu bir başkan ve dört üyeden oluşur; bu kurul bütçeyi, çalışma programını, tüzük taşanlarını, yönetmelikleri hazırlayarak Genel Kurul'a sunar ve genel sekreteri atar. Denetleme Kurulu enstitünün hesaplarını ve ilgili işlemlerini denetler; bu organın üyeleri de Genel Kurul üyeleri arasından seçilir.

TSE'nin uzmanlık kurullarını; hazırlık grupları, özel daimi komiteler ve teknik komiteler oluşturur; ana hizmet birimlerini ise Standart Hazırlama Dairesi Başkanlığı, Kalite Kontrol ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı, Laboratuvarlar Dairesi Başkanlığı ve Planlama Dairesi Başkanlığı oluşturmaktadır.

*ISO (International Organization for Standardization), Uluslararası Standartlar Teşkilâtı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle 1946'da Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.
**IEC; merkezi Londra’da bulunan, 67 ülkenin ulusal komitelerinin üyesi olduğu, 1906 yılında kurulmuş, elektrik, elektronik ile ilgili teknolojiler konusunda uluslararası standartları hazırlayan ve yayımlayan uluslararası standart organizasyonudur.
  

0 yorum:

Yorum Gönder