Uluburun Batığı

   Uluburun Batığı

        Antalya Kaş yakınlarındaki uluburun batığı erken tarihin, ilginç buluntuları arasındadır. Bir sünger dalgıcı tarafından 1982 yılında bulunan uluburun batığı için 11 yaz dönemi boyunca 22.400 dalış gerçekleştirildi.Meyilli bir arazide yatan Uluburun batığının kalıntıları 44 metre ile 52 metre arasında değişen derinlikte idi.Geminin ana kargosu yaklaışk 10 ton ağırlığında ve 318 dört kulplu bakır Kıbrıs külçelerinden meydana gelmişti.
    

      Ayrıca batıkta, 31 tane iki kollu külçe bulunmuştu. Gemide bulunan toplamı yaklaış 1 ton tutan kalay külçeler, gemideki madenlerin tunç silahlar yapımında kullanılmak üzere taşındığını gösteriyordu.Uluburun batığında  arkeologları şaşırtacak zenginlikte eşyalar ve mücevherler bulundu. Örneğin 150 cam külçe, Miken ve kıbrıs orijinli çanak çömlek, Mısır ve Kenan ülkesinden mühürler, mücevherler, Afrika'dan fildişi, Hippopotamus dişleri şimdiye kadar bir gemide eşine rastlanmamış bir kargodur.Şüphesiz bunların arasında en önemli buluntu, Mısır Firavunu Akheneton'un karısı Nefertiti'ye ait mühürdür. Bu, kraliçenin bugüne kadar gelebilmiş tek altın mühürüdür.

    Geminin yine çok ilginç buluntularından birisi de antik çağlarda kullanılan yazı defteridir. Balmumu üzerine sert bir kalemle yazı yazılmasına olanak sağlayan yazı defteri, İlyada'da zikredilir. Geminin Kenan ülkesinden yola çıkıp Kıbrıs'tan bakır aldığı ve Uluburun civarında şiddetli rüzgar nedeni ile karaya sürüklenip parçalandığı sanılır. Buluntular ve gemide bulunan odun ve ahşaplardaki tarihlendirme Uluburun Gemisinin M.Ö 14. yüzyıla hatta daha kesin olarak 1316 yılına ait olduğunu göstermektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder